Γελάνθη Καρδίτσας

 
Κεντρική Ιστορικά Κοινωνικά Αφιερώματα Πολιτιστικά Φωτογραφίες Πρόσβαση Χάρτης Επικοινωνία
 


Προσθήκη στα Αγαπημένα Προσθήκη στα Αγαπημένα | Εκτύπωση Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Oι εκκλησίες του χωριού

Εκκλησία Αγίου Γεωργίου

Πρόκειται για εκκλησία βυζαντινού ρυθμού (αφιερωμένη στον ομώνυμο άγιο) που βρίσκεται εκατό περίπου μέτρα βορειοανατολικά από το κέντρο του χωριού, λίγα μέτρα νότια της παλαιάς εκκλησίας του Αγίου Γεωργίου ή Κοίμησης της Θεοτόκου, ακριβώς στην είσοδο του χωριού από τη βόρεια και ανατολική του πλευρά. Με αρχιτεχνίτη τον Νίκο Κάβρα από την Πύλη των Τρικάλων θεμελιώθηκε το 1970 και τελείωσε το 1973. Είναι κτισμένη με πέτρα λαξευμένη στο χέρι. Κτίστηκε με την συνδρομή και προσωπική εργασία των κατοίκων του χωριού. Την αγιογράφηση και τις τοιχογραφίες έκαμνε ο Καρδιτσιώτης ζωγράφος Νίκος Καυχίτσας με την συνδρομή των κατοίκων του χωριού, εκτός από μια τοιχογραφία της αριστερής τοιχοποιίας με την Αγία Κυριακή η οποία είναι:

ΔΕΝCΙS
OIKOΓENEIAC (ΙΕΡΕΩC)
ΛΑΜΠΡΟΥ ΜΠΑΛΑτcογ
ΕΚ. ΜΑΓΟΥΛΙΤCΗC

Επάνω από την κύρια είσοδο της εκκλησίας υπάρχει η επιγραφή:

ΙΕΡ. Ν. ΑΓ.
ΓΕΩΡΓ. ΝΙΚ.
ΚΑΒΡΑΣ 1973

Η εκκλησία αυτή είναι λαμπρό οικοδόμημα για το χω­ριό. Η διαφορά ηλικίας 160 χρόνων και ο ίδιος ρυθμός που έχουν οι δύο εκκλησίες που είναι εδώ, προκαλούν αίσθηση δέους και θαυμασμού στον επισκέπτη. Ο Άγιος Γεώργιος είναι ο προστάτης του χωριού.

Εκκλησία η Κοίμηση της Θεοτόκου

Βρίσκεται 100 περίπου μέτρα βορειοανατολικό από το κέντρο του χωριού και ακριβώς στην είσοδο του. Πρόκειται για πέτρινη εκκλησία Βυζαντινού ρυθμού, που η παράδοση θέλει να είναι αφιερωμένη στην Κοίμηση της Θεοτόκου και προς τιμή της γιορτάζει στις 15 Αυγούστου κάθε χρόνο, πλην όμως ελάχιστοι την αποκαλούν με το όνομα αυτό. Λέγεται ότι κτίσθηκε με δαπάνη της Βασιλικής, ερωμένης του Αλή Πασά, την (δια εποχή που έκτισε και την εκκλησία στη Βασιλική της Καλαμπάκας περί το 1813 περίπου. Οι προσπάθειες μας να διαβάσουμε την επιγραφή στην νότια είσοδο του ναού δεν έφεραν αποτέλεσμα, λόγω της μεγάλης φθοράς της. Ο ναός είχε υποστεί κατά καιρούς από τους σεισμούς ρωγμές. Οι κάτοικοι τον στήριξαν με υποστυλώματα, και περί το 1970 κηρύχθηκε ακατάλληλος και εγκαταλείφθηκε. Είναι ανεκτίμητης άξιας, τόσο οι αγιογραφίες, όσο και το σκαλιστό ξύλινο τέμπλο του. Σε μια από τις τοιχογραφίες του γυναικωνίτη κοντά στην νότια είσοδο διαβάσανε την παρακάτω επιγραφή.

Δέησις και δια σινδωμής των δούλων του Θεού της/ Κυρίας Θεοτόκου εμεγαλομάρτυρου εστορήθησαν του τημιοτάτου κυρίου παναγιό του ιωάννου ο­μα Σρατεύβοντας του κυρίου παπα αποστόλου και της χώρας κιλάνθιν εις μνημόσηνον αιώνιον 1883 30 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΣ και δια χιρός Νικολάου γρηβινήτου. Σήμερα στο ναό έχουν γίνει εργασίες αναπαλαίωσης με την επίβλεψη της 7ης Εφορίας Βυζαντινών Αρχαιοτήτων.

Άγιος Νικόλαος

Βρίσκεται 300 μέτρα βορειοανατολικό από το κέντρο του χωριού, ακριβώς ανατολικά των δύο εκκλησιών κοντά στη δεξιά όχθη του Πάμισου ποταμού. Έχει 70 στρέμματα έκταση και συνορεύει ανατολικό με τη θέση Μπάκες, δυτικά με τις δύο εκκλησίες, βόρεια με τον Πάμισο, και Νότια με τα Βακούφια. Εδώ παλαιότερα πρέπει να υπήρχε ναός απομεινάρια του θα είναι το ένα από τα δύο εικονοστάσια αφιερωμένα στον Άγιο Νικόλαο που δίνουν και το όνομά του στην περιοχή. Το πρώτο είναι κτισμένο πριν από 1905 και το δεύτερο το 1970 από τον Ιωάννη Ευαγγέλου. Εδώ συστάδες από αιωνόβια δέντρα κόπηκαν περί τα 1940. Από την έκταση των 70 στρεμμάτων τα 6 στρέμματα καταλαμβάνει ο χώρος μέσα στο οποίο έχει χτιστεί το νέο εκκλησάκι του Αγίου Νικολάου.

Πίσω στην κορυφή | Κεντρική Σελίδα

Copyright © 2024 Gelanthi.gr All Rights Reserved

Σχεδίαση και Κατασκευή: Σερίφης Δημήτρης Επιμέλεια κειμένων και φωτογραφιών: Καλαμπόκας Ευάγγελος